Endüstriyel Su Arıtma Sistemleri
Sanayi tipi, üretim yapan işletmelerde üretim süreci boyunca kullanılan suların mümkün olduğu kadar geri kazanımını sağlamak Endüstriyel Su Arıtma Sistemlerinin ana hedefidir. Kendi içerisinde Fiziksel arıtma sistemleri, kimyasal arıtma sistemleri, biyolojik arıtma sistemleri, yağ ayırıcı sistemler gibi bir çok mühendislik ana dalına ayrılmaktadır. Doğru projelendirilmiş bir atık su geri kazanım sistemi hem kaynak tüketiminde optimizasyonu hem de çevreye verilen zararın azalmasında önemli rol oynar.
Su artıma sistemlerinin seçimi atık suyun karakteristiğine ve geri kazanılacak suyun kullanım alanına göre seçilmektedir. Sektöre özel projelendirilir. Örnek vermek gerekirse paket tip arıtma sistemlerinde evsel atık suların arıtılması sonrası elde edilen suyun bahçe sulamada kullanılabilmesi için projelendirilebilmektedir.
Fiziksel ve Kimyasal arıtma sistemlerinde ise atıksu, fabrikada üretim süresince kullanılan kimyasal ve ağır metaller içeren suların arıtma sonrası deşarj edilmektedir.
Tuzlu Su Arıtma Sistemlerinde ise deniz suyu yada kuyu suyu gibi temiz su erişimi olmayan yerlerde ters ozmos ultrafiltrasyon & nano filtrasyon , membran sistemleri kullanılarak içme suyu elde edilmektedir.
Endüstriyel Su Arıtma Nedir?
Endüstride su; bir ürünü imal etmek, işlemek, yıkamak, seyreltmek, soğutmak veya taşımak gibi işlemlerde kullanılır. Endüstriyel su arıtma, suyun belirli bir kullanım için ya da yeniden kullanıma uygun hale getirmek için filtrelenmesi işlemidir. Kullanılacak filtreleme sistemleri, kullanılacak tesisin ihtiyacına göre değişiklik gösterir.
Endüstriyel su arıtma sistemleri, çeşitli arıtma ve ayrıştırma ihtiyaçlarını karşılar.
Endüstriyel işletmelerde kimi zaman hammadde olarak, kimi zaman üretimin temizlik aşamasında, kimi zaman soğutma ya da ısıtmada sıklıkla su kullanılmaktadır. Suyun üretimde kaliteyi arttırmak için kullanıldığı bazı sektörlerde, doğrudan şebeke suyu kullanımı, ürün kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Endüstriyel tesislerde farklı aşamalarda kullanılan suyun kalitesi de tesisin verimli bir şekilde çalışabilmesinde etkili olmaktadır. Bu tesislerde kullanılan sularda, kirliliğe neden olan maddelerin artması ya da suda çok fazla mineral birikmesi sonucu oluşan kireç, endüstriyel ekipmanlarda çok maliyetli hasarlara sebep olabilirler. Tüm bu sebeplerden ötürü özellikle su kullanımının çok yüksek olduğu tesislerde, endüstriyel su filtreleme sistemlerinin olması gerekir. Çünkü endüstriyel su filtreleme sistemleri kirecin ve kirliliğe neden olan maddelerin giderilmesini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.
Doğru endüstriyel su arıtma sistemleri, suyun içindeki tüm bu mineralleri ve kirliliğe neden olan maddeleri gidererek ürün kalitesi, kullanılan tesisatın verimliliğine olumlu etki edecektir. Endüstriyel su arıtma, işinizin sürdürülebilirliğinin yanı sıra risklere ve artan işletme maliyetlerine karşı korunmada kritik bir rol oynar.
Dünyada su tüketiminin %40’ını endüstriyel sektörler oluşturmaktadır. Yüksek oranda su kullanan ve özellikle arıtılmış su gereksinimi olan sektörler vardır. Bunların başında enerji üretim sektörü gelir. Enerji sektöründe su kullanımı, diğer tüm endüstri sektörlerinden fazladır. Enerji sektöründe su, üretim aşamasından temizliğe ve soğutmaya bir çok aşamada kullanılır.
Enerji sektöründen sonra en fazla su tüketen endüstrilerin ikincisi tekstil sektörüdür. Bu sektörde de üretim aşamalarında kaliteli su kullanmak oldukça önemlidir. Tekstil sektöründe üretim aşamalarında, özellikle boyama işlemlerinde kaliteli su kullanılmaması leke ve renk tutmaması gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu tür problemlerin yaşanmaması doğru su arıtma sistemleriyle mümkün olmaktadır. Yoğun su tüketimi yapan ve su arıtma sistemleri kullanımının önemli olduğu diğer sektörler ise gıda ve hayvancılık sektörü, gazlı içecek ve meyve suyu sektörü, kağıt imalatı sektörü, demir çelik sektörü, kimya ve de tarım sektörleridir.
Endüstriyel su arıtma, suyun belirli bir kullanım için ya da yeniden kullanıma uygun hale getirmek için filtrelenmesi işlemidir. Arıtılmış olan bu su, bir ürünü imal etmek, işlemek, yıkamak, seyreltmek, soğutmak veya taşımak gibi işlemlerde kullanılır.Atık su arıtma işlemleri sırasında kullanılan prosedürler, atık su tesisine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Genel olarak su arıtma işlemlerinde uygulanan aşamalar şu şekildedir:
Dinlendirme: Bu aşamada arıtılacak suya göre dinlendirme işlemi uygulanır. Genellikle baraj ya da havuzlarda uygulanan bu işlemle, suya bulanıklık veren katı ve suda çözünmeyen maddelerin dibe çökmesi beklenir.
Kireç Giderme: Dinlendirme aşamasından geçmiş sert olan bu suda çeşitli bileşikler bulunur. Bu aşamada, sönmüş kireç kullanılarak bu bileşikler sudan uzaklaştırılır.
Koagülasyon / Pıhtılaşma: Bu evrede koagülantlar suya eklenir. Atık suda bulunan katı partiküllerin bir araya gelerek pıhtılaşması sağlanır. Pıhtılaşarak çöken partiküller sudan uzaklaştırılır.
Havalandırma: Su bir dizi aşamadan sonra hava ile beslenir. Bu hava ile besleme işlemi karbondioksit, hidrojen sülfit gibi asidik gazların dışarı atılmasını sağlar.
Klorlama ve Koku Giderme: Arıtma aşamalarından geçen su, bu aşamada dezenfekte edilerek bakteri ve mikroorganizmalardan arındırılır. Dezenfekte işlemlerinde en çok kullanılan yöntem klorlamadır.
Endüstriyel işletmelerde kimi zaman hammadde olarak, kimi zaman üretimin temizlik aşamasında, kimi zaman soğutma ya da ısıtmada sıklıkla su kullanılmaktadır. Endüstriyel tesislerde kullanılan sularda, kirliliğe neden olan maddelerin artması ya da suda çok fazla mineral birikmesi sonucu oluşan kireç, endüstriyel ekipmanlarda çok maliyetli hasarlara sebep olabilirler. Tüm bu sebeplerden ötürü özellikle su kullanımının çok yüksek olduğu tesislerde, endüstriyel su filtreleme sistemlerinin olması gerekir.
Endüstriyel su arıtma sistemleri, suyu kullanıma en uygun hale getirecek şekilde filtrelenmesi ve dezenfekte edilmesi prensibine dayanır. Buna göre endüstriyel su arıtmalarda aşamalı filtrasyon kullanılır. Suyun arıtılması işlemlerinde ilk aşamada su çamur, kum vb. katı maddeler filtrelenir. Su bir dizi aşamadan sonra hava ile beslenir. Bu hava ile besleme işlemi karbondioksit, hidrojen sülfit gibi acidic gazların dışarı atılmasını sağlar.
Arıtma aşamalarından geçen su, bu aşamada dezenfekte edilerek bakteri ve mikroorganizmalardan arındırılır. Endüstriyel su arıtma işlemlerinde su, ideal su kalitesine ulaşmak için çeşitli filtreler aracılığıyla filtrasyon işlemi gerçekleştirilir. Suyun kullanılacağı yere göre bu aşamalar ve kullanılacak sistemler değişiklik gösterebilir.
Endüstriyel su arıtma sistemleri, kullanım amacına bağlı olarak hem üretim verimliliği arttır, hem de hem de kullanılan lokasyondaki tüm ekipmanların yüksek performansta daha uzun süre dayanımını sağlar.
Çevre güvenliği ve su tasarrufu açısından maliyet profilini iyileştirir.
İşletme maliyetlerinde maksimum optimizasyon sağlar
Arıtma sistemleri ile geri kazanılabilen atık suyun farklı amaçlarla tekrar kullanımına olanak sağlar.
Endüstriyel Su Arıtma Sistemleri sizlerin talebine göre seçilir ve dizayn edilir.
Sistem Çeşitleri ;
Ters Osmoz RO Sistemler
SWRO Deniz Suyu Arıtma Sistemleri
SU Yumuşatma Sistemleri
Kum&Karbon Filtrasyon Sistemleri
Deiyonize Arıtma Sistemleri
Sizde Arıtma Sistemleri ve diğer hizmetlerimiz hakkında bilgi almak istiyorsanız 0216 606 25 38 numaralı telefondan ve info@air-tes.com mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.